Loading Laddar...
 

Utbildning

Teori
Den teoretiska utbildningen består av tre teorilektioner. Du förbereder dig inför dessa genom att läsa angivna avsnitt i ditt studiematerial. Vi använder oss av teorimaterialet "Trafikens grunder" och "Köra bil" som ingår i Inskrivning STANDARD och i Inskrivning PREMIUM ingår digitalt läromedel på "Elevcentralen Premium".

Teorilektionerna hålls onsdagar eller torsdagar 17.10-19.00. Ungefär var tredje vecka startar en ny teorikurs.

Du erbjuds en dokumenterad utbildningsplan och kostnadsberäkning vid förfrågan. Vi tillämpar STR:s praxis för avbeställning av teori- och körlektioner.

Övningsprov
På elevcentralen.se finns övningsprov som du använder till att förbereda dig inför kunskapsprovet på Trafikverket. Frågorna uppdateras hela tiden allt eftersom Trafikverkets prov förändras vilket gör att du alltid har tillgång till färsk information hos oss.

Proven kan du göra var som helst med Internetuppkoppling.

Kunskapsprovet
Kunskapsprovet (även kallat teoriprov) gör du på Trafikverket. Numera bokas kunskapsprovet och körprovet samtidigt. Det innebär att du måste vara färdig med teorin och körningen samtidigt. Om du följer trafikskolans undervisningsplan så får du automatiskt ordning på det. 

Praktik
Den praktiska utbildningen består av vissa moment. Dessa moment ska vara godkända innan du genomför körprovet på Trafikverket.  Om du har kört mycket tidigare gör vi en kontroll av grundkunskaperna och utgår ifrån det. Ta med ditt körkortstillstånd till första körlektionen.

Var förberedd till körlektionerna! I ditt studiematerial hittar du alla momenten och där står också hur du ska förbereda dig inför dem. Läs noga och kom väl förberedd till körlektionerna så minskar du antalet lektioner och får en effektivare inlärning som sitter bättre!
Din handledare är välkommen att följa med på vissa körlektioner för att göra övningskörningen riktigt effektiv även där hemma. Första körlektionen på dagen börjar kl. 07.00 och sista slutar kl. 18.30.

Riskutbildning 1 & 2
Den obligatoriska riskutbildningen består av två delar. Riskutbildning 1 (riskettan) gäller alkohol, trötthet, droger och riskbeteenden i övrigt. Under 4 timmar ska du ta ställning och aktivt deltaga i diskussioner kring dessa ämnen. Utbildningen hålls på trafikskolan och trafikläraren meddelar när du är redo.
Riskutbildning 2 (risktvåan) gör vi på Olofströms Trafikövningsplats. I samband med detta tränar vi landsvägskörning mellan Karlskrona och Olofström. Observera att detta kommer sent i utbildningen och att trafikläraren meddelar när du är redo.

Hela vår utbildning går ut på att öka riskmedvetandet och speciell vikt lägger vi på av- och påfarter på lansväg, avstånd till andra trafikanter och ett defensivt körsätt.
Mörkerkörning genomför vi mellan november och februari. Du får då träna på att hantera särskilda risker vid körning i mörker. Övrig tid på året sker mörkerundervisningen i teorilokalen.

Körprovet
När du har genomgått din utbildning på trafikskolan, och teoriprov och riskutbildning är avklarat, är det dags för Trafikverket att kontrollera din körning. På dagen för provet möts vi på trafikskolan för att "värma upp" innan det är dags, och sen kör vi tillsammans till Trafikverket där provet äger rum. På provet kör du trafikskolans bil som du är van vid.